Tuuli Petäjä-Sirén säkrade en finsk nationsplats till OS i Tokyo

Tävlingsseglaren Tuuli Petäjä-Sirén säkrade en finsk nationsplats i RS:X-klassen till OS i Tokyo vid VM-regattan som seglades i september i Italien. Ålandsbanken är Tuulis huvudsamarbetspartner och tävlingsseglaren fungerar som ambassadör för Ålandsbankens Östersjöprojekt.

–  Att säkra en nationsplats för Finland var mitt mål, och jag är väldigt glad över att ha uppnått det. Tävlingarna gav mig mycket förtroende, speciellt då jag vann en av starterna. Det var ett bevis på att en bra dag allt är möjligt, kommenterar Tuuli.

Tuuli säkrade nationsplatsen genom att nå guldfinalgruppen vid VM i Gardasjön. I VM slutade hon på plats 26.

– Jag hade en riktigt bra träningssommar på Östersjöns vågor. Vi har en ung och ivrig träningsgrupp, och vi sparrar varandra bra. Även vädret gynnade träningen på hemmavatten, och det förekom inte lika mycket blågröna alger som föregående år, säger Tuuli.

Innan nästa års sommar-OS väntar ännu träningsläger utomlands, VM i februari och EM i maj.  Försommarens mål är återigen att utnyttja de inhemska träningsmöjligheterna i Östersjön.

– VM visade att jag har gjort framsteg och gått framåt. Jag har ett bra team runt omkring mig och briljanta samarbetspartner. Nu fortsätter vi att träna och utvecklas, så får vi se vad nästa år kommer att medföra, säger Tuuli.

Tuuli har representerat Finland i tre av de tidigare olympiska spelen – i Peking, London och Rio. I London vann hon olympisk silvermedalj och i Rio slutade hon på tionde plats. De olympiska sommarspelen ordnas i Tokyo 24.7.–9.8.2020.