Ilkka Paananen och Niklas Zennström valda till juryn för Ålandsbankens Östersjöprojekt

Ilkka Paananen, verkställande direktör för spelbolaget Supercell, förstärker Östersjöprojektets jury för digitala innovationer. Skype-grundaren Niklas Zennström blev medlem i juryn tidigare i höst. Östersjöprojektet finansierar idéer för att rädda Östersjön, i år med 400 000 euro. Nu lanseras en ny kategori för digitala innovationer. 

Ilkka Paananen förstärker expertjuryn för Ålandsbankens Östersjöprojekt. Ålandsbanken har finansierat projekt som främjar ett friskare Östersjön sedan 1997, och nu utmanar Östersjöprojektet allmänheten för första gången att delta i miljöarbetet med hjälp av digitala innovationer. Ålandsbanken lanserade nyligen Åland Index, ett digitalt verktyg som mäter miljöbelastningen på din dagliga konsumtion.

Miljöarbete är mycket mer än bara regleringar och tekniska lösningar. Var och en kan ge idéer för att skydda Östersjön utgående från sin egen expertis. I digitala innovationer är möjligheterna oändliga och det är glädjande att ha sådana pionjärer som Ilkka Paananen och Niklas Zennström med oss, säger Magnus Holm, Ålandsbankens direktör för affärsområdet Sverige .

Ilkka Paananen kommer att utvärdera projektidéer med bland annat Skype-grundaren Niklas Zennström. Paananen är uppvuxen vid kusten och arbetet för ett friskare Östersjön är nära hjärtat för honom.

Östersjön är i ett kritiskt tillstånd, men det finns alltid hopp. Det behövs nya idéer för miljöarbetet och stora visioner kan ge stora resultat, säger Ilkka Paananen

–  Nu för tiden har vi stora möjligheter att använda teknik för att lösa många av de problem som vi känt till länge. Den här regionen har kapacitet att vara världsledande inom ansvariga och innovativa lösningar när det gäller utmaningar inom vattenkvalitet. För att detta ska ske måste vi gå samman med andra, och denna kategori är en bra plattform för att göra det, säger Niklas Zennström.

Videointervju med Niklas Zennström

För tilläggsinformation:

Magnus Holm, direktör för affärsområdet Sverige,  Ålandsbanken, tfn.+46 705717 410

Barbara Jacksson, johtaja, Race for the Baltic, Puh + 46 73 850 3358