Earth Hour uppmuntrar till klimatåtgärder

Då WWFs Earth Hour firades för första gången år 2007 i Sydney, Australien, stötte man relativt ofta på klimatskeptiker. Drygt tio år senare har evenemanget vuxit till en global rörelse, vari människor från 188 länder deltog ifjol. Samtidigt har invändningar mot den på grund av människan accelererande klimatförändringen minskat avsevärt. En del talar till och med om tiden efter IPCC-rapporten. Med det hänvisar man till den kännedom om hur brådskande kampen mot klimatförändringen är som väcktes av rapporten som den mellanstatliga panelen för klimatförändringar publicerade förra året.

IPCC-rapporten visade att skillnaden mellan scenarierna för två graders uppvärmning och en och en halv grads uppvärmning är signifikant. Vi måste begränsa höjningen av jordens genomsnittliga temperatur till 1,5 grader för att vi ska kunna undvika de extremt skadliga konsekvenserna för människor och naturen. Hur ska det göras?

Earth Hour är känd för den mörka timmen, då miljontals människor, företag och offentliga byggnader runt om i världen släcker onödiga ljus i en timme den sista lördagen i mars. Detta är inte ett evenemang för att spara energi utan en symbolisk gest, genom vilken vi visar oro för klimatförändringen och vi kräver snabba åtgärder av beslutsfattarna för att stävja klimatförändringen. Förra året deltog 1,5 miljoner finländare i Earth Hour på ett eller annat sätt.

I Finland uppmuntrar WWF människor att göra en klimatgärning genom att välja grönsaker eller hållbart fångad fisk på sin tallrik i stället för kött.

IPCC-rapporten konstaterar att 1,5-gradersmålet sannolikt inte uppnås utan förändringar i kosten. För tillfället äter vi helt enkelt upp den vilda naturens livsrum och påskyndar klimatförändringen genom vår höga köttkonsumtion. Finländare äter i genomsnitt 81 kg kött per år. Ur miljösynpunkt måste mängden minskas – det lönar sig att äta rött kött högst en gång och kyckling några gånger i veckan.

Vi har tur i Finland, eftersom många företag inom matbranschen har förstått att morgondagens måltid är övervägande vegetarisk. Det har kommit ut många nya, läckra vegetariska matprodukter på marknaden. Det ena vegetariska eller fiskreceptet läckrare än det andra finns tillgängligt i alla möjliga kommunikationskanaler. Köttkonsumtionen kan alltså minskas utan att kompromissa på den goda smaken. Det är därför lätt för mig att släcka lamporna på lördag 30.3 klockan 20.30 och njuta av en vegetarisk middag i skenet av levande ljus. I Earth Hour deltar dessutom många restauranger, som erbjuder god, klimatvänlig mat. Kolla in evenemangen på sidan www.earthhour.fi (på finska).

Varje klimat- och miljögärning som medborgare gör är viktig

Målet på 1,5 grader är ändå så krävande att förändringar också behövs i politiska beslut om till exempel vad som finansieras, vad som uppmuntras och när restriktiv lagstiftning behövs.

Lyckligtvis har investerare idag möjlighet att välja sina placeringsobjekt också genom att granska företagens ansvar. Det lönar sig att aktivt fråga vilken typ av principer för ansvarsfull placering din egen kapitalförvaltare har. Det är dagens melodi.

Kati Malmelin

Direktör, företagssamarbete

WWF Finland